Skład imbiru

Imbir jest rośliną, która wyróżnia się przede wszystkim bardzo dużą zawartością cennych składników odżywczych. To właśnie za sprawą tych substancji imbir został uznany za roślinę leczniczą już w starożytności.
W świeżym imbirze możemy znaleźć wiele cennych substancji odżywczych. Zalicza się do nich białko, tłuszcz, węglowodany, witaminę C, B1 oraz B2, wapń, fosfor, żelazo, potas oraz olejki eteryczne.
Świeży korzeń imbiru może być wykorzystywany między innymi do leczenia przeziębień oraz stanów grypowych (doskonale zwalcza objawy takie, jak: dreszcze, gorączka). Ponadto świeży imbir może służyć również do zwalczania choroby lokomocyjnej, dolegliwości żołądkowych (w tym również do zatruć pokarmowych) oraz bólów menstruacyjnych.
Jako, że świeży imbir posiada właściwości rozgrzewające oraz wspomagające krążenie krwi, z tego względu jest on bardzo często polecany osobom narzekającym na zimno, z bladą cerą, z zimnymi kończynami.
W medycynie naturalnej jest wykorzystywany jednak nie tylko świeży imbir, ale także ten suszony. Suszony imbir z kolei najlepiej sprawdza się w przypadku leczenia reumatyzmu, biegunki, a także w zwalczaniu bólów podbrzusza wywołanych zimnem.

2 myśli nt. „Skład imbiru

  1. ANIA

    polecam herbatę z imbirem i cytryną
    świeży imbir trzemy na grubym tarku dajemy do szklanki 1 łyżeczkę imbiru i herbatę (daję w saszetce) zalewamy wrzątkiem / dodajemy do smaku sok z cytryny i cukier /polecam zwłaszcza po wyziębieniu lub przed wyjściem na zimowy spacer 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.