Imbir w kuchni

Poza kosmetyką oraz medycyną naturalną, imbir znajduje również dość szerokie zastosowanie w kuchni. Już od najdawniejszych czasów roślinę tą wykorzystywano jako przyprawę i tak zresztą pozostało do dnia dzisiejszego.

Każdy rodzaj imbiru ma nieco inny smak. Inny aromat więc będzie miał imbir suszony, a inny ten świeży. Dlatego też jego zastosowanie będzie zależeć przede wszystkim od rodzaju przyrządzanego przez nas dania.

krojenie imbiru

Imbir świeży można stosować między innymi do potraw przygotowywanych z owoców morza. Można go również dodawać do tłustych mięs. Świeży imbir musi być jednak odpowiednio stosowany. Nie zaleca się obierania całego imbiru – wystarczy jedynie zdjąć skórkę z tej części, która będzie wykorzystywana. Warto też pamiętać, że zapach imbiru niestety kłóci się z niektórymi ziołami. Najlepiej ze świeżym imbirem komponuje się ziele angielskie, gałka muszkatołowa oraz liść laurowy.

Suszony imbir natomiast stanowi wyśmienity dodatek do potraw słodkich, a więc na przykład można go wykorzystywać do przygotowywania ciast, sałatek owocowych oraz różnych deserów.

Bardzo ważne jest także sam sposób przechowywania imbiru. Suszony i sproszkowany imbir najlepiej trzymać w słoiku. Natomiast świeżą roślinę trzeba owinąć papierowym ręcznikiem, włożyć do torebki i przechowywać w lodówce.

2 myśli nt. „Imbir w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.